Sonntag, 29. April 2007

Yeni Tedavi Yönetmeliği Taslağı Kafa Karıştırıyor.

Taslak’ta hastane eczanelerinin ilaç satışında iştahını arttıracak düzenlemeler de bulunuyor. Rekabet Kurumu sopası gösterilerek, serbest eczacılardan %3 ila %4.5 arasında dayatılan eczacı iskontosu nedense hastane eczaneleri için %3.5 ile sınırlı tutuluyor. Böylesine bir “sabit iskonto” oranında anlaşılan o ki özel ve kamu tüm anlaşmalı hastanelerin eczaneleri için “rekabet sorunu” oluşmuyor. Kaldı ki geri ödeme kurumlarının ilaç harcamalarında tasarruf adına yaptıkları düzenlemelerde sineğin yağının peşindeki yöneticilerinin hastane eczanelerinden %4.5 iskonto talep etmemesi de düşündürücü olarak değerlendiriliyor. Özellikle hastane eczanelerinin karının kamu kuruluşlarında “performans”, özel hastanelerde “kar”, üniversite hastanelerinde “döner sermaye” olarak bütçelendiği ve birilerine aktarıldığı noktada geri ödeme kurumlarının bu iskonto ikramının bir açıklamasının olması gerekiyor.
Öte yandan serbest eczacılardan zararına olduğu durumlarda bile eczacı iskontosundan vazgeçmeyen geri ödeme kurumları yöneticileri ne hikmetse hastane eczanelerinden temin ettikleri “depocu fiyat”lı ilaçlarda bu iskontodan vazgeçiyor. Yine Taslak’a göre sözleşmeli eczane bulunmaması durumunda ilaçların herhangi bir eczaneden temin edilmesinde Taslak’a göre hastaya Kurum’ca ödeme yapılırken üst tavan olan %4.5 indirim (kesinti) yapılacak. Burada indirimin %4.5 olarak sınırlandırılması ise eczane indiriminin alt sınırının da %4.5 olması kuşkusu da yaratıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nca hazırlandığı öne sürülen yeni Bütçe Uygulama Talimatı’nın bir bölümünün Farmamedya’ya ulaşan taslak metni ise şöyle; “….Hastaneler, yatarak tedavilerde kullandıkları ve kendi eczanelerinden temin ettikleri ilaçlara da yukarıda belirtilen esaslara göre imalatçı/ithalatçı indirimi ile %3,5 oranında eczacı indirimi uygulayarak fatura edeceklerdir. Serbest eczane satışı olmayan ve Sağlık Bakanlığı tarafından "depocu fiyatlı ilaçlar" şeklinde tanımlanan ürünlere, depocu satış fiyatı üzerinden Tebliğ eki EK–2/D Listesinde gösterilen imalatçı/ithalatçı indirimi uygulanır, ayrıca eczacı indirimi uygulanmaz.
15.3. Sözleşmeli eczane bulunmaması veya sözleşmeli eczane bulunmasına rağmen reçetede yazılı ilacın bu eczanelerden temin edilememesi durumunda, sözleşme yapılmayan herhangi bir eczaneden alınan ilacın bedelinden, bu Tebliğin 14 üncü maddesinde belirtildiği şekilde hasta katılım payı ve imalatçı/ithalatçı indirim oranı ile % 4,5 oranında eczacı indirimi düşüldükten sonra, kalan kısım kurum tarafından ilgiliye ödenecektir. Bu ödemenin yapılabilmesi için, reçeteye ilaçların fiyat kupürlerinin tamamı ilacın ismi de yer alacak şekilde yapıştırılacaktır. Eczane tarafından verilen ilaçları ve tutarını gösteren faturanın da ilaç fiyat kupürleri yapıştırılmış olan reçete ile birlikte ibrazı zorunludur.
15.4. Sağlık kurum ve kuruluşlarında yatarak sağlanan tedaviler sonucu doğan ilaç bedellerinin tamamı Kurum tarafından ödenecektir. Ayakta veya evde yapılan tedavilerde kullanılan ilaç bedellerinden, eczane tarafından yapılan indirim ve ilaç kurum indirim ile birlikte hasta katılım payı düşüldükten sonra kalan tutarlar kurum tarafından ödenecektir..”

Keine Kommentare: